3.6. Veiligheid en integriteit

Wie denkt aan kinderen, jongeren en Scouting, denkt direct aan spel, plezier en een uitdagend leven. Niemand associeert deze woorden met grensoverschrijdend gedrag. de IJsselgroep vindt het belangrijk dat haar leden binnen een sociaal veilige omgeving leuke en uitdagende Scoutingactiviteiten kunnen doen, waardoor ze zich persoonlijk kunnen ontwikkelen.

Onboarding-procedure

Scouting IJsselgroep hanteert een onboardingprocedure voor aspirant-leiding. Dit zodat het proces van leiding worden volledig en netjes doorlopen wordt. Voor meer informatie zie  3.3.5. Leiding .

Gedragscode

De IJsselgroep vindt een veilige fysieke en sociale omgeving voor haar jeugdleden en vrijwilligers belangrijk. Een van de hulpmiddelen daarbij is het gebruik van een gedragscode. Hierin staat wat wel en niet gewenst is in de omgang tussen vrijwilligers en jeugdleden. Veel grenzen in het contact tussen vrijwilligers en jeugdleden binnen Scouting zijn niet eenduidig.

Zie volledig  Gedragscode 

Vertrouwenscontactpersoon

Voor meer informatie over de Vertrouwenspersoon bij de IJsselgroep zie  3.3.4. Vertrouwenspersoon 

VOG

Een verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is één van de maatregelen die Scouting Nederland getroffen heeft om binnen de organisatie een veilige omgeving voor kinderen te bieden. Daarnaast besteedt Scouting Nederland aandacht aan het onderwerp in trainingen en beschikt Scouting Nederland over een Protocol grensoverschrijdend gedrag.

Pesten

Als vereniging heeft de IJsselgroep ook te maken met omgangsvormen tussen leden, menselijk gedrag in al zijn voorkomen en met alle facetten van de opvoeding en het opgroeien van haar jeugdleden in het algemeen.

Ook pesten kan voorkomen binnen de vereniging. Het gebeurt gelukkig niet vaak maar vanwege de grote impact van pesten voor betrokkenen willen wij als scoutinggroep een duidelijke lijn uitzetten om op gelijke manier om te gaan met pesterijen.
Het doel van dit protocol is uiteenzetten wat wij onder pesten verstaan en hoe wij omgaan met pesterijen

Protocol ongewenst gedrag

Het huishoudelijk reglement Scouting Nederland schrijft voor dat ieder (vermoeden van) grensoverschrijdend gedag gemeld moet worden aan het landelijk servicecentrum. Gebruik hiervoor het meldingsformulier. De meldplicht maakt het mogelijk om de IJsselgroep te informeren en adviseren over passende vervolgstappen. Ook kan, indien nodig, hulp worden ingeschakeld van het  landelijk opvangteam (LOT) .

In het  protocol  staat wat je moet doen en laten in geval van (vermoedens van) grensoverschrijdend gedrag. Alle leden van Scouting Nederland worden geacht kennis te hebben van dit protocol en het in voorkomende gevallen als leidraad te gebruiken

Meldingsformulier (vermoeden van) ongewenst gedrag en verklaring op non-actiefstelling (invulversie) Scouting Nederland

Meldformulier downloaden;  verklaring op non-actief stelling 

Roken, alcohol en drugs

Bij de IJsselgroep werk je met kinderen en jongeren. Daarom maken wij afspraken over het gebruik van roken, alcohol en drugs. Kort samengevat zijn beperkt gebruik van alcoholische drank en roken toegestaan, mits niet in bijzijn van jeugdleden. Voor drugs geldt een zero-tolerance beleid.